Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 862 niet laden

Duitse overwinning Actief 2 op Ameland

Voordat in juli jl. de competitie-indeling van Actief 2 bekend werd gemaakt, waren de verwachtingen zeer hoog gespannen. Zou het dit jaar wel een uitdagende en aantrekkelijke competitie worden met veel duels in de regio? Helaas kwam men bedrogen uit en zaten er veel teams bij uit Friesland. Oftewel de A7 zou weer een vaste route worden voor de meeste uitwedstrijden. Toch sprong één tegenstander er bovenuit: Geel-Wit. De meesten kennen deze vereniging wel van de (verplichte) familie-uitjes op Ameland, wanneer het eiland weer per fiets aangedaan dient te worden. Maar tegen gevoetbald, dat is een ander verhaal. Echter; eens moet de eerste keer zijn!

En de gedachte bij een aantal Actievelingen dwaalden al snel af: een mini-trainingskamp met zomerse omstandigheden, strandwandelingetje, terras meepakken en tenslotte een wedstrijd tegen de eilanders... Wat een heerlijk vooruitzicht! Kort na de indeling van de competitie, werd ook het programma bekend gemaakt. Actief was weer een illusie armer: Geel-Wit versus Actief stond gepland op 11 februari 2018! De gedachte van zon, zee en terras maakte plaats voor sneeuw, wind en bar…

Met deze korte introductie vertrok Actief afgelopen zaterdag reeds naar dit prachtige Waddeneiland om zich zodoende goed te kunnen acclimatiseren. Met een groep van 20 man! werd het eiland op zeer professionele wijze verkend en werden enkele trekpleisters van het eiland aangedaan. Andere genoten van een heerlijke duik in het zwembad en gingen vroeg op bed. Eerder werd al gerefereerd dat Actief met een grote groep was afgereisd, echter in de praktijk bleken slechts 14 spelers capabel om op het wedstrijdformulier te verschijnen. Hierbij maakten good old Bont en Poelstra zelfs hun opwachting in de basiself. Vanaf de eerste minuut waren de weersomstandigheden zeer bepalend voor de wedstrijd. Een gure wind trok over het kunstgrasveld heen, zo vlogen de vlaggen zelfs van de cornerstokken. Bovendien moesten bij een aantal spelers de ski-wanten uit de kast worden gehaald tegen de ‘barre’ kou. Dat Geel-Wit een niet te onderschatten ploeg was, bleek in de eerdere confrontatie. Hoewel Actief vele kansen om zeep wist te helpen, sloeg het noodlot in de laatste minuten toe en werd de eindstand uiteindelijk 1-1 door een late tegentreffer.

Actief begon de wedstrijd verrassend met 10 man, aangezien Borgemeester was achtergebleven in de kleedkamer. Blijkbaar waren de weersomstandigheden niet bestemd aan onze arts. Hierdoor moest Mulder prompt in de benen en kon hij direct aan zijn warming up beginnen. Blijkbaar had de thuisploeg deze verwarring niet door, want dit het overwicht in spelers werd niet opgemerkt. Na zo’n 10 minuten kwam Mulder er uiteindelijk in en kon Actief eindelijk eerlijk ten strijden trekken. Actief was verplicht om van achteruit te voetballen, want de wind had grip op alle lange ballen. Aan Wijker en Wielenga kon je deze opdracht wel meegeven, moeder natuur kon zelfs deze jarenlange ervaring op de noordelijke voetbalvelden niet doen knakken. Wanneer de bal bij de voorste linie terecht kwam, ontbrak het helaas aan scherpte en kon Actief ook geen aanspraak maken op enige mogelijkheden. Poelstra zag nog wel een krulbal met zijn linkerpoot geblokt worden en Boerma had ook weinig geluk in de afronding wanneer hij in de diepte werd gestuurd. Verder was het aanvallend zeer matig.

De thuisploeg maakte echter dankbaar gebruik van Windkracht 9 en trachtte met afstandsschoten doelman van der Sluis te verschalken. Blijkbaar had de zilte lucht wonderen gedaan bij de ervaren sluitpost, want telkens was hij een sta in de weg voor de Geel-Witten. Voor degene die van een afstand toekeken, konden wel gedacht hebben dat Andreas Köpke weer de handschoenen had aangetrokken. Al stompend en slaand wist hij zijn doel schoon te houden. Toch kon Actief niet onder de druk uitkomen en kwam de rechtsback op tot randje 16, zijn schot werd door de wind getild en hier moest van der Sluis zijn meerdere in erkennen. Toch konden de eilanders het overwicht niet omzetten in meerdere doelpunten, waardoor Actief slechts met een 1-0 achterstand de thee in ging.

 

Na rust moest Actief wel uit een ander vaatje tappen om een redelijk resultaat mee te nemen naar het vaste land. Gelukkig stond de wind nu in de rug en kon men er een stuk sneller uitkomen. Het middenveld met Huls, Mulder en Bierling kwam zodoende ook beter uit de verf en langzamerhand ontstonden er aanvallen die er op leken. Maar de doelman van de thuisploeg werd nog amper getest. Totdat Boerma, die de avond er voor nog had aangekondigd 3 maal te gaan scoren, zijn klasse liet zien. Op een diagonale voorzet vanuit het rechter middenveld, wist hij kundig van een meter of 14 binnen te kopen. Een werelddoelpunt, waarbij zelfs geklapt werd door supporters van Ameland! Echter de grensrechter, die wellicht gehoord had van Boerma zijn aankondiging die avond ervoor, gooide roet in het eten en hees de vlag de lucht in. De warrige scheidsrechter ging nu wel mee het vlagsignaal en keurde het doelpunt ‘onterecht’ af. Vanaf dit moment had Actief echter wel door dat er meer in zat en werd er nog meer op de aanval gespeeld. Ondanks dat er hierdoor meer ruimte achterin ontstond, bleek de defensie zeer stabiel. Zo wisten van Zijl en Wijker de bal gedecideerd te ruimen indien nodig. Op zoek naar doelpunten werd eerst de licht aangeslagen Poelstra vervangen voor de getergde Buchele, die vervolgens rechtsvoor ging spelen. Borgemeester was aan de kant eindelijk gewend aan het barre weer en viel ook nog enkele minuten in. Tenslotte werd pinchhitter Bouwman nog in de spits gegooid om nog het één en ander te forceren. Of het nu lag aan deze frisse krachten of aan andere elementen, Actief kwam steeds dichter in de buurt van een doelpunt. Na een overtreding op Bierling op een meter of 20, legde hij zelf aan voor de gegeven vrije trap. Gezien zijn reputatie als all time topscoorder van Actief 1, moest hij nu het verschil brengen. En zo geschiede; met een schitterende directe vrije trap in de verre hoek versloeg hij de doelman. Een ietwat onterechte 1-1, maar nu stond het in ieder geval quitte ten opzichte van de eerste wedstrijd. Maar het wonder van Ameland was nog niet compleet. In een van de slotsecondes kreeg Mulder de bal in zijn bezit aan de zijkant van het veld. Met een indraaiende voorzet probeerde hij Bouwman te bereiken. Maar nog voordat  hij de bal kon tocheren, wist de linksback de bal weg te koppen. Helaas voor de beste man deed hij dit wel in eigen goal. Hierdoor was de ontlading nog groter en wist Actief op een Duitse manier te winnen op Ameland.

Volgende week speelt Actief de derby thuis tegen Peize om 11.00 uur.

Meer in deze categorie: « Hoogmoed... Verslagen zijn leuk »

Locatie

Sportpark VV Actief
Burg. J.G. Legroweg 30
9761 TC EELDE
Tel: 050 - 309 18 90