Actief start uitstekend

Actief is de tweede seizoenshelft uitstekend begonnen. Op zaterdagavond werd op het sportpark aan de Burg. J.G. Legroweg verdienstelijk 2 – 2 gelijk gespeeld tegen Vako, dezelfde ploeg, die Actief in de eerste wedstrijd met 10 – 1 in de pan had gehakt. De prestatie was dermate knap, omdat trainer Sanders vanwege blessures opnieuw een beroep moest doen op jeugdspelers. Nog jeugdiger dan ze toch al zijn. Maar Floris Tol (17), Frank de Nekker (18) en, in de tweede helft ook Tom Smid (16) verweerden zich kranig.

Actief werd als eerste echt gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Het was Bob Poelstra, die de thuisploeg in de 15de minuut op voorsprong zette. Zijn kopbal uit een corner van Meijering was doelman Attema te machtig, 1 – 0.

Actief probeerde flink druk te zetten op de bal en zo Vako niet in het spel te laten komen. Dat lukte vrij aardig. Het gevaar dreigde vooral in de omschakeling. Bij balverlies kwam Vako er razendsnel uit en in de 26ste minuut leverde dit de verdiende gelijkmaker op. Na balverlies stond Vako ineens in een drie-tegen-een situatie voor keeper Harms, die hier weinig tegen kon doen, 1 – 1.

Ondanks een optisch veldoverwicht van de Vriezenaren kreeg Actief in de eerste helft nog twee goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Eerst kwam de opstomende back Huib Hanekamp na een eentweetje oog in oog met keeper Attema. Hanekamp speelde de bal iets te ver voor zich uit en gaf daarmee de doelman van Vries de mogelijkheid het schot te blokken. Kort voor rust kwam Poelstra in kansrijke positie na een mooi passje van Drenth. Zijn schot was iets te wild en ging voorlangs. In de tweede helft bracht Sanders Wilber Scheeres in de ploeg voor Drenth. Meijering schoof door naar de spits en Scheeres ging centraal op het middenveld spelen. Al in de tweede minuut gaf hij zijn visitekaartje af. Na twee man te hebben uitgekapt pegelde hij de bal van dik 20 meter onhoudbaar in de kruising. Zelfs de supporters uit Vries konden hun bewondering voor deze wonderschone treffer niet verhullen, 2 – 1.

Na dik een uur kwam Vako opnieuw gelijk. Zwak uitverdedigen leidde balverlies in. De bal werd vervolgens het strafschopgebied ingespeeld, waarna Leander Meijering de bal via een voet van een Actiefverdediger raak schoot, 2 – 2. Door de gelijkmaker sloop er toch weer angst in de ploeg.

Het spel werd slordiger, teveel ballen werden naar voren geknald, waardoor de druk alleen maar toenam. Sanders bracht Smid en Robin Gorter voor de moegestreden Tol en Poelstra. Het gaf de ploeg nieuwe energie, die bijna een treffer opleverde. Gorter zette de bal voor waar de inkomende Wouter Huls de bal verlengde. Helaas had de bal net te weinig snelheid om de doelman te verrassen. De spanning liep intussen steeds verder op. Elke aanval, zowel voor Vako als voor Actief kon beslissend zijn.

In de 84ste minuut kroop Actief door het oog van de naald. Vako schoot op de paal, waarna de terugspingende bal alsnog werd binnen geschoten. Doelpunt, nee, grensrechter Tinus Hoekman had goed opgelet en gezien, dat de speler buitenspel stond. Actief haalde opgelucht adem en tien minuten later haalden alle Actiefsupporters opgelucht adem, toen scheidsrechter Leuning het laatste fluitsignaal blies. Actief verdiende hiermee een punt en komt zo op vier punten. Belangrijker nog is het gelijkspel voor het moraal van de ploeg.

Opstelling: Frank Harms; Huib Hanekamp, Floris Tol (Robin Gorter), Cees Dijkstra, Mark Gorter; Wouter Huls, Ron Meijering, Frank de Nekker; Luuk Hanekamp, Marco Drenth (Wilber Scheeres) en Bob Poelstra (Tom Smid).

Volgende week moet Actief naar Hoogkerk, waar de ploeg het om 14.00 uur op moet nemen tegen HFC '15.

(tekst: Dorpsklanken/JWvanBruggen)