Geslaagde scheidsrechtersavond VV Actief, FC Zuidlaren en VAKO

De eerste door VV Actief, FC Zuidlaren en VAKO in gezamenlijkheid georganiseerde scheidsrechtersavond is succesvol verlopen. Met veertig clubscheidsrechters op het veld en in de zaal was de organisatie bovendien zeker tevreden. Voor de verenigingen is het de kick-off van een nieuw voetbalseizoen waarin ze nadrukkelijk gaan proberen ook weer nieuwe scheidsrechters te werven.

Zonder scheidsrechters geen voetbal, en omdat het lastig bleek voor alle wedstrijden een scheidsrechter te krijgen nodigde v.v. Actief begin dit jaar de voetbalverenigingen in de gemeente Tynaarlo uit voor een overleg. “Ik was benieuwd of anderen mijn probleem herkenden en of we er samen dan iets aan kunnen doen. Dat gaat makkelijker dan alleen” aldus Miranda Grootjans, bestuurslid bij VV Actief. FC Zuidlaren en VAKO reageerden en een eerste overleg leidde meteen al tot het besluit er dit jaar werk van te maken. “We willen dit jaar een clinic voor ouders organiseren die best wel eens een wedstrijd willen leiden, maar terugdeinzen omdat ze geen ervaring hebben, en we gaan samen jeugdleden werven om een scheidsrechtersopleiding te starten” aldus Dennis Verver van FC Zuidlaren. Maar eerst was er de scheidsrechtersavond voor de huidige scheidsrechters. “Want die moeten we zeker niet vergeten” aldus Edmond Varwijk van VAKO.  De avond begon met een clinic door KNVB-docent Albert Jan Benjamins en Mark van der Haak van de Scheidsrechtervereniging Groningen en Omstreken. De aanwezige scheidsrechters bogen zich op het veld over een achttal praktijksituaties, in elk waarvan een van de spelregelwijzigingen die dit nieuwe seizoen gelden, centraal stond. “Dat leidde tot mooie discussie en werd door alle aanwezigen zeer gewaardeerd. Mooi was ook dat de al aanwezige eredivisiescheidsrechter Jochem Kamphuis volop participeerde bij het bepalen van de juiste beslissing.” Na een korte pauze nam diezelfde Kamphuis het tweede deel van de avond voor zijn rekening en ging het vooral over de kwaliteiten van een goede scheidsrechter en hoe de scheids tijdens een wedstrijd kan spelen met bijvoorbeeld leiderschap en compassie om de wedstrijd tot tevredenheid van de spelers te leiden. De clubs zijn zeer tevreden over deze eerste gezamenlijke activiteit en zetten vol in op een goed vervolg.